Over mondzorg

Bij (vage) klachten aan uw tandvlees of bloedend tandvlees tijdens het poetsen, kan het zijn dat u last heeft van gingivitis of parodontitis. Doorgaans zijn we gewend de ontstoken plaatsen te ontzien, waardoor vaak veel te laat aan de bel getrokken wordt.


Heeft u klachten? Dat is het verstandig zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een diagnose. Samen werken we aan de oplossing!

Hoe ontstaan problemen?

Lifestyle factoren en de bacteriën in plaque kunnen gaatjes veroorzaken en de gezondheid van ons parodontium schaden. Plaque is het wit/gele laagje dat "plakkerig" rondom onze tanden en kiezen hecht. Deze plaque bestaat voornamelijk uit bacteriën. Onze levensstijl bepaalt mede de schadelijkheid van de bacteriën in plaque.


Suikers worden door de bacterie omgezet in een zuur afvalproduct. Glazuur lost op in zuur. Als de bacteriën niet goed van het tandoppervlak verwijderd worden, ontstaan er plaqueophopingen. In deze ophopingen bevinden zich miljarden bacteriën en worden grote hoeveelheden zuur geproduceerd, met als risico het ontstaan van gaatjes (cariës).


Gingivitis

Niet alleen de tanden lijden onder het afvalproduct van de bacteriën in plaque, ook het tandvlees raakt ontstoken door deze schadelijke stof. Kenmerken van ontstoken tandvlees zijn: roodheid, zwelling en bloeding.


Parodontitis

Gezond tandvlees heeft een beschermende functie, het beschermt ons bot voor invloeden van buitenaf. In een gezonde situatie kunnen de bacteriën niet rechtstreeks via onze tanden en kiezen ons lichaam "binnendringen", omdat het tandvlees strak rondom de tanden ligt.


Ontstoken tandvlees is niet stevig, de wanden zijn slap en "uitgelubberd" en er is geen beschermende barrière meer. Bacteriën voelen zich fijn in de warme ruimte van het ontstoken milieu tussen de tand en het tandvlees, ze nestelen zich in, steeds dieper en dieper.


Door de nesteling is botafbraak een gevolg, de ruimte wordt dieper (pocket) en de houvast van de tanden en kiezen komt in gevaar. Daarnaast ontstaat er ook tandsteen in de pocket. Het ruwe oppervlak van tandsteen zorgt ervoor dat nieuwe plaque twee keer zo snel hecht. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die zonder de juiste behandeling niet te stoppen is.

Maak een afspraak

Wanneer naar de mondhygiënist?

Bij (vage) klachten aan uw tandvlees of bloedend tandvlees tijdens het poetsen of als u last heeft van onderstaande klachten:

  • bij verkleurde tanden (aanslag)
  • bij zichtbare tandsteenvorming
  • bij een slechte adem
  • bij een vieze tong


Bent u nooit door uw tandarts verwezen, heeft u geen klachten, maar bent u toch nieuwsgierig naar de gezondheid van de weefsels rondom uw tanden?


U bent welkom en vrij om een afspraak te maken, hiervoor heeft u geen verwijzing van uw arts of tandarts nodig. Tenslotte is voorkomen beter dan genezen...

Maak een afspraak

Wie bieden mondzorg?

Vaak krijg ik de vragen: wie doet nu wat en wat is nu het verschil tussen een mondhygiënist en een tandartsassistent?


Mondhygiënist

Een mondhygiënist is een HBO opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg.
Het beroep mondhygiëne is een opzichzelfstaand beroep, daarom is het (net als de tandarts) geregeld in de wet op beroepen individuele gezondheidszorg (wet BIG). Deze wet beschermt onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaren. De verrichtingen uitgevoerd door de mondhygiënist zijn deels preventief, gericht op het voorkomen van problemen aan het parodontium; deels diagnostisch, gericht op het vaststellen van problemen aan het parodontium en deels curatief, gericht op de genezing van problemen aan het parodontium.

Preventie assistent

Een preventie assistent is een tandartsassistent, met of zonder vooropleiding. Hij/zij is na het volgen van een beknopte cursus tot preventie assistent, bevoegd verrichtingen uit te voeren onder supervisie van de tandarts, dit betekent dat de tandarts eindverantwoordelijk is. De preventie assistent mag uitsluitend preventief handelen, gericht op het voorkomen van problemen aan het parodontium. Hij/zij is tevens bekwaam in het verwijderen van tandsteen, dat zich gevormd heeft boven het tandvlees.


Tandarts

Een tandarts heeft tandheelkunde gestudeerd, dit is een universitaire opleiding. Een tandarts mag het vak tandheelkunde in zijn volle omgang uitoefenen.

Share by: