Hoe ontstaan problemen?
ZOEKEN

Tel. 06 36485683

Mondhygiënepraktijk in Novawhere
Voorzien van de beste faciliteiten
Mondhygiëniste Lydia Bootsman
Welkom in de mondhygiënepraktijk in Purmerend
Tandsteen verwijderen

HOE ONTSTAAN GAATJES EN PROBLEMEN AAN HET PARODONTIUM?


Lifestyle factoren en de bacteriën in plaque kunnen gaatjes veroorzaken en de gezondheid van ons parodontium schaden.

Cariës
Plaque is het wit/gele laagje dat "plakkerig"  rondom onze tanden en kiezen hecht, plaque bestaat voornamelijk uit bacteriën.  Onze lifestyle bepaald mede de schadelijkheid van de bacteriën in plaque.
Suikers worden door de bacterie omgezet in een zuur afvalproduct. Glazuur, lost op in zuur. Als de bacteriën niet goed van het tandoppervlak verwijderd worden, ontstaan er plaqueophopingen, daarin bevinden zich miljarden bacteriën en er worden grote hoeveelheden zuur geproduceerd, met als risico het ontstaan van gaatjes (cariës).

 

GINGIVITIS/PARODONTITIS


Niet alleen de tanden lijden onder het afvalproduct van de bacteriën in plaque, ook het tandvlees raakt ontstoken door deze schadelijke stof. Kenmerken van ontstoken tandvlees zijn: roodheid, zwelling en bloeding, dit noemen we gingivitis.
Gezond tandvlees heeft een beschermende functie, het beschermd ons bot voor invloeden van buitenaf. In een gezonde situatie kunnen de bacteriën niet rechtstreeks via onze tanden en kiezen ons lichaam "binnendringen", omdat het tandvlees strak rondom de tanden ligt. Ontstoken tandvlees is niet stevig, de wanden zijn slap en "uitgelubberd" en er is geen beschermende barrière meer. Bacteriën voelen zich fijn in de warme ruimte van het ontstoken milieu tussen de tand en het tandvlees, ze nestelen zich in, steeds dieper en dieper. Door de nesteling is botafbraak een gevolg, de ruimte wordt dieper (pocket) en de houvast van de tanden en kiezen komt in gevaar. Er ontstaat ook tandsteen in de pocket want tandsteen is plaque wat verhard/mineraliseert doormiddel van speeksel. Het ruwe oppervlak van tandsteen zorgt ervoor dat nieuwe plaque twee keer zo snel hecht. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die zonder de juiste behandeling niet te stoppen is. Een tandvleesontsteking met botafbraak wordt parodontitis genoemd.


GEZOND LEVEN, EEN HOT ITEM


Ons lichaam is een waardevol bezit. Om het gezond te houden moeten we sporten en streven naar een gezonde levensstijl, dat weten we allemaal. Hierbij wordt helaas regelmatig de gezondheid van het gebit vergeten. Toch is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er een sterke wisselwerking bestaat tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid.

 

Het hele lichaam is een graadmeter voor de gezondheid van het gebit en het gebit is een graadmeter voor de gezondheid van het hele lichaam

 

BELANGRIJK OM TE WETEN!


Belangrijk om te weten is dat een ernstige ginivitis of parodontitis niet per se pijnlijk hoeft te zijn. Doorgaand zijn we gewend de ontstoken plaatsen te ontzien, waardoor vaak veel te laat aan de bel getrokken wordt. 

Weetjes...

 

- Meer dan de helft van de Nederlanders heeft bloedend tandvlees tijdens het poetsen, dit betekend dat het ontstoken is (gingivitis). Tandvlees ontsteking wordt veroorzaakt door de bacteriën in plaque en tandsteen. Bij 10 tot 15 procent van de Nederlanders is de tandvlees ontsteking in een vergevorderd stadium (parodontitis)

 

- Tandvlees ontstekingen belemmeren de algehele gezondheid. Het zorgt er voor dat er druk wordt uitgeoefend op uw immuunsysteem waardoor er minder witte bloedcellen beschikbaar zijn tijdens ziekte en dit vertraagt het genezingsproces.

 

- Er zijn steeds meer aanwijzingen dat gezond tandvlees leidt tot een langer leven, tot wel 5 jaar.

 

- Een slechte adem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door mondbacteriën.

 

- Speeksel mineraliseert tandplaque waardoor tandsteen ontstaat. Dit proces begint 24 uur na de hechting van plaque aan het tandoppervlak. Door het ruwe oppervlak hechten bacteriën 2x zo snel aan tandsteen. Helaas zijn we met poetsen niet in staat tandsteen te verwijderen.

Kwaliteits Register
Mondhygiënisten

Kwaliteits Register Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging voor Parodontologie

Nederlandse Vereniging voor Parodontologie

Nederlands Tijdschrift voor
Tandheelkunde

Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde

Adres van de mondhygiënepraktijk

Mondhygiënist Lydia Bootsman
Medisch Centrum Novawhere
Professor Meester P.J. Oudlaan 15
1444HT  Purmerend
Tel.: 06 36485683