Mondzorg specialismen
ZOEKEN

Tel. 06 36485683

Mondhygiënepraktijk in Novawhere
Voorzien van de beste faciliteiten
Mondhygiëniste Lydia Bootsman
Welkom in de mondhygiënepraktijk in Purmerend
Tandsteen verwijderen

TANDARTS, MONDHYGIËNIST EN PREVENTIEASSISTENT

BINNEN DE TANDHEELKUNDE, IEDER ZIJN SPECIALISME:


Onze mond bestaat niet alleen uit tanden en kiezen, minstens zo belangrijk is het tandvlees en bot waar de tanden en kiezen in vast staan, samen wordt dit het parodontium genoemd. De volgende zorgautoriteiten helpen u bij het gezond houden van het parodontium:

TANDARTS

Een tandarts heeft tandheelkunde gestudeerd, dit is een universitaire opleiding. Een tandarts mag het vak tandheelkunde in zijn volle omgang uitoefenen.
De tarieven (UPT codes) voor verrichtingen uitgevoerd door de tandarts zijn vastgelegd door de Nederlandse zorgautoriteit (NZA).

MONDHYGIËNIST

Een mondhygiënist is een HBO opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg.
Het beroep mondhygiëne is een opzichzelfstaand beroep, daarom is het (net als de tandarts) geregeld in de wet op beroepen individuele gezondheidszorg (wet BIG). Deze wet beschermd onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaren.
De verrichtingen uitgevoerd door de mondhygiënist zijn deels preventief, gericht op het voorkomen van  problemen aan het parodontium; deels diagnostisch, gericht op het vaststellen van problemen aan het parodontium en deels curatief, gericht op de genezing van problemen aan het parodontium.
De UPT codes voor verrichtingen uitgevoerd door de mondhygiënist zijn vastgelegd door de NZA.

PREVENTIEASSISTENT

Een preventieassistent is een tandartsassistent, met of zonder vooropleiding. Hij/zij is na het volgen van een beknopte cursus tot preventieassistent, bevoegd verrichtingen uit te voeren onder supervisie van de tandarts, dit betekend dat de tandarts eindverantwoordelijk is. De preventieassistent  mag uitsluitend preventief handelen, gericht op het voorkomen van problemen aan het parodontium. Hij/zij is tevens bekwaam in het verwijderen van tandsteen, dat zich gevormd heeft boven het tandvlees.
De NZA heeft geen gereduceerd tarief vastgelegd voor het beroepsniveau van de preventieassistent, de verrichtingen worden via de tandarts gedeclareerd. Doorgaans worden de UPT codes die gelden voor de mondhygienist gehanteerd.

Weetjes...

 

- Meer dan de helft van de Nederlanders heeft bloedend tandvlees tijdens het poetsen, dit betekend dat het ontstoken is (gingivitis). Tandvlees ontsteking wordt veroorzaakt door de bacteriën in plaque en tandsteen. Bij 10 tot 15 procent van de Nederlanders is de tandvlees ontsteking in een vergevorderd stadium (parodontitis)

 

- Tandvlees ontstekingen belemmeren de algehele gezondheid. Het zorgt er voor dat er druk wordt uitgeoefend op uw immuunsysteem waardoor er minder witte bloedcellen beschikbaar zijn tijdens ziekte en dit vertraagt het genezingsproces.

 

- Er zijn steeds meer aanwijzingen dat gezond tandvlees leidt tot een langer leven, tot wel 5 jaar.

 

- Een slechte adem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door mondbacteriën.

 

- Speeksel mineraliseert tandplaque waardoor tandsteen ontstaat. Dit proces begint 24 uur na de hechting van plaque aan het tandoppervlak. Door het ruwe oppervlak hechten bacteriën 2x zo snel aan tandsteen. Helaas zijn we met poetsen niet in staat tandsteen te verwijderen.

Kwaliteits Register
Mondhygiënisten

Kwaliteits Register Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging voor Parodontologie

Nederlandse Vereniging voor Parodontologie

Nederlands Tijdschrift voor
Tandheelkunde

Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde

Adres van de mondhygiënepraktijk

Mondhygiënist Lydia Bootsman
Medisch Centrum Novawhere
Professor Meester P.J. Oudlaan 15
1444HT  Purmerend
Tel.: 06 36485683